De Beurs van Berlage

Op donderdag 31 maart hebben we het 65-jarig bestaan van de VSO uitgebreid gevierd met een goed bezocht jubileumcongres.

Rondleiding en informatiemarkt

Om 9.00 uur druppelen de eerste gasten binnen. Zij komen voor de rondleiding in de voormalige koopmansbeurs uit 1903, de Beurs van Berlage in Amsterdam. In de grote zaal staan de sponsors klaar bij hun informatiestands: ABF research, Dat.mobility, DESAN Resolutions, Dimensus en Companen, IBM-SPSS, Infopics, I & O Research, KWIZ, Oostveen Beleidsonderzoek, Pronexus, Research 2Evolve, Rigo Research en Advies en Scamander/SAS/PublicPartners.

Ponskaarten en nieuw logo

Om 10.00 uur klinkt de gong en roept dagvoorzitter Otto Wijnen iedereen bij elkaar. Hij stelt een paar vragen en interviewt kort een paar mensen in de zaal. Het blijkt dat bijna alle gasten bij de onderzoeksafdeling van een gemeente of regio werken, veel mensen zijn al jaren lid van de VSO en sommigen weten zich zelfs levendig de tijd van de ponskaarten te herinneren.
Gooitske Marsman, voorzitter van het VSO-bestuur komt het podium op en licht toe waarom de VSO zo belangrijk is. Onderzoekers weten elkaar te vinden en kunnen kennis delen; het wiel hoeft niet telkens opnieuw te worden uitgevonden. Dat gaat nu heel anders dan in 1950, de werkwijze van het jongste VSO-platform Fysiek illustreert dat. Het nieuwe VSO-logo wordt onthuld; na twaalf jaar is het daar wel weer tijd voor. Maar heeft de VSO nog recht van bestaan? Daar zal op het eind van de dag een antwoord op zijn.

Van globaal naar specifiek

Om 10.20 uur geeft Gooitske het woord aan Jaring Hiemstra, oprichter van Ynformed. Radicaal anders organiseren, informatietechnologie toepassen en gebruikmaken van kennis van burgers en partners is de cocktail die de publieke sector de komende jaren zal transformeren. Data is daarbij niet ‘iets leuk erbij’. Integendeel, het werken met data transformeert nagenoeg alle maatschappelijke processen de komende jaren, aldus Hiemstra op Twitter. Volgens hem is er een grote toekomst weggelegd voor onderzoeksafdelingen.

Om 10.50 uur beklimt de tweede keynotespreker het podium, Ronald Damhof. Hij zit al 20 jaar in het data-vak en noemt zichzelf ‘data-fundamentalist’. Hij doet verslag van zijn ervaringen bij De Nederlandsche Bank, waar hij een paar jaar werkzaam was als managing consultant bij de divisie Statistiek op het gebied van data architectuur en governance. Damhof bedacht het handige Data Kwadranten Model, dat wordt toegepast in vele data-intensieve organisaties.

Om 11.15 uur is Berent Daan aan de beurt, sinds vorig jaar directeur Onderzoek Informatie en Statistiek bij de gemeente Amsterdam. Hij laat zien hoe OIS Amsterdam in de praktijk omgaat met nieuwe ontwikkelingen en data- en informatiegestuurd werken. Het blijkt dat de statistisch onderzoeker soms ook met de voeten in de modder mag staan en dichter bij het beleid is betrokken dan voorheen.

Informatiemarkt tijdens de lunch

Workshops en Pokémon

Tussen 12.15 en 13.30 uur is er tijd voor de lunch, bezoek aan de informatiemarkt en bijpraten met elkaar. Dan spoedt iedereen zich naar de eerste workshopronde. Er zijn in totaal 21 workshops, verdeeld over drie rondes. De workshops vinden plaats in de verschillende kamers op de eerste verdieping van het gebouw.

Om 16.30 uur is het alweer tijd voor de plenaire afsluiting. Dit keer geen serieuze afronding maar een vrolijke quiz, waarbij de deelnemers via stemkastjes hun antwoorden doorgeven. De diagrammen met resultaten komen na een paar seconden op het scherm. Het blijkt dat termen uit de Big Data wereld soms verdacht veel lijken op namen uit Pokémon, Lord of the Rings of Harry Potter… Laura de Jong van OS Groningen geeft de meeste goede antwoorden en gaat er met de VSO beker vandoor.

Om 17.00 uur staat de borrel klaar en kijken we terug op een volle, geslaagde dag. De VSO is springlevend.