De Beurs van Berlage

Op donderdag 31 maart 2016 hebben we het 65-jarig bestaan van de VSO uitgebreid gevierd met een goed bezocht jubileumcongres.

Rondleiding en informatiemarkt

Om 9.00 uur druppelden de eerste gasten binnen. Zij kwamen voor de rondleiding in de voormalige koopmansbeurs uit 1903, de Beurs van Berlage in Amsterdam. In de grote zaal stonden de sponsors klaar bij hun informatiestands: ABF research, Dat.mobility, DESAN Resolutions, Dimensus en Companen, IBM-SPSS, Infopics, I & O Research, KWIZ, Oostveen Beleidsonderzoek, Pronexus, Research 2Evolve, Rigo Research en Advies en Scamander/SAS/PublicPartners.

Ponskaarten en nieuw logo

Om 10.00 uur klonk de gong en riep dagvoorzitter Otto Wijnen iedereen bij elkaar. Hij stelde een paar vragen en interviewde kort een paar mensen in de zaal. Het bleek dat bijna alle gasten bij de onderzoeksafdeling van een gemeente of regio werkten, veel mensen waren al jaren lid van de VSO en sommigen wisten zich zelfs levendig de tijd van de ponskaarten nog te herinneren.
Gooitske Marsman, voorzitter van het VSO-bestuur kwam het podium op en lichtte toe waarom de VSO zo belangrijk is. "Onderzoekers weten elkaar te vinden en kunnen kennis delen; het wiel hoeft niet telkens opnieuw te worden uitgevonden. Dat gaat nu heel anders dan in 1950, de werkwijze van het jongste VSO-platform Fysiek illustreert dat." Het nieuwe VSO-logo werd ter plekke onthuld; na twaalf jaar was het daar wel weer tijd voor. Maar heeft de VSO nog recht van bestaan, of is de pensioenleeftijd bereikt? Daar zou op het eind van de dag een antwoord op zijn.

Van globaal naar specifiek

Om 10.20 uur gaf Gooitske het woord aan Jaring Hiemstra, oprichter van Ynformed. "Radicaal anders organiseren, informatietechnologie toepassen en gebruikmaken van kennis van burgers en partners is de cocktail die de publieke sector de komende jaren zal transformeren. Data is daarbij niet ‘iets leuks erbij’. Integendeel, het werken met data transformeert nagenoeg alle maatschappelijke processen de komende jaren", aldus Hiemstra op Twitter. Volgens hem is er een grote toekomst weggelegd voor onderzoeksafdelingen.

Om 10.50 uur beklom de tweede keynotespreker het podium, Ronald Damhof. Hij zat al 20 jaar in het data-vak en noemde zichzelf ‘data-fundamentalist’. Hij deed verslag van zijn ervaringen bij De Nederlandsche Bank, waar hij een paar jaar werkzaam was als managing consultant bij de divisie Statistiek op het gebied van data architectuur en governance. Damhof heeft het handige Data Kwadranten Model bedacht, dat wordt toegepast in vele data-intensieve organisaties.

Om 11.15 uur was Berent Daan aan de beurt, sinds vorig jaar directeur Onderzoek Informatie en Statistiek bij de gemeente Amsterdam. Hij liet zien hoe OIS Amsterdam in de praktijk omgaat met nieuwe ontwikkelingen en data- en informatiegestuurd werken. Het bleek dat de statistisch onderzoeker soms ook met de voeten in de modder mag staan en dichter bij het beleid is betrokken dan voorheen.

Informatiemarkt tijdens de lunch

Workshops en Pokémon

Tussen 12.15 en 13.30 uur was er tijd voor de lunch, bezoek aan de informatiemarkt en bijpraten met elkaar. Daarna spoedde iedereen zich naar de eerste workshopronde. Er waren in totaal 21 workshops, verdeeld over drie rondes. De workshops vonden plaats in de verschillende kamers op de eerste verdieping van het gebouw.

Om 16.30 uur was het alweer tijd voor de plenaire afsluiting. Dit keer geen serieuze afronding maar een vrolijke quiz, waarbij de deelnemers via stemkastjes hun antwoorden doorgaven. De diagrammen met resultaten kwamen na een paar seconden op het scherm. Het bleek dat termen uit de Big Data wereld soms verdacht veel leken op namen uit Pokémon, Lord of the Rings of Harry Potter… Laura de Jong van OS Groningen gaf de meeste goede antwoorden en ging er met de VSO beker vandoor.

Om 17.00 uur stond de borrel klaar en keken we terug op een volle, geslaagde dag. Heeft de VSO nog recht van bestaan? De VSO is springlevend.